دوره 7، شماره 14 - ( 1399 )                   جلد 7 شماره 14 صفحات 252-219 | برگشت به فهرست نسخه ها

mousavi S M, khorami M, mohammad ghasemi H. Criticism of the translation of the word "ummi" based on the context of the verses and the narrations of the infallibles (Ma'sūmīn peace be upon them (. QHTS 2021; 7 (14) :219-252
موسوی سیده مریم، خرمی مرتضی، محمد قاسمی حمید. نقد ترجمه واژه «اُمّی» با تکیه بر سیاق آیات و روایات معصومین (علیهم‌السلام). مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1399; 7 (14) :219-252

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری ، mosavi6575@gmail.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
واژه های «اُمّی» و «امیین» مجموعاً شش بار به صورت مفرد و جمع در قرآن‌کریم به کار رفته است. در تحلیل‌های مفسران و قرآن پژوهان، این تعبیر قرآنی به معانی مختلفی همچون «بی‌سواد، عوام و فرد بدون کتاب الهی» آمده است. مترجمان قرآن‌کریم نیز در ترجمه این واژه، آن را به «درس ناخوانده بودن و بی­سواد بودن رسول خدا (ص) و قوم او» برگردانده­اند که به نظر می‌رسد این معانی با سیاق آیات مربوط به آن و همچنین با روایاتی که در معناشناسی این واژه صادر شده، هماهنگ نیست. لذا در این مقاله که به شیوه توصیفی- تحلیلی نوشته شده، ترجمه این واژه قرآنی مورد نقد و بررسی قرار گرفت و مشخص گردید معانی یادشده صحیح و دقیق بهنظر نمی‌رسد بلکه بر اساس سیاق آیات و همچنین روایات معتبر شیعه، امّیون کسانی هستند که کتاب الهی بر آن‌ها نازل نشده و فاقد کتاب هستند، لذا اکثریت مترجمان به دلیل تحت تأثیر بودن از پیش فرض‌های فکری و ارتکازی فقط به ترجمه تحت الفظی پرداخته‌اند.

واژه‌های کلیدی: امی، امیین، ترجمه، سیاق، اهل کتاب
دریافت: 1399/5/5 | پذیرش: 1399/10/14 | انتشار: 1399/12/26