دوره 10، شماره 19 - ( 1402 )                   جلد 10 شماره 19 صفحات 113-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadfam S, Mirmahmoudi S H. Persianization in the translations of the Holy Quran; Vocabulary case study: Tafāwut, Ḥājat, Ihlāk, Imdād, and Ṣāḥib/Aṣḥāb.. QHTS 2023; 10 (19) :86-113
URL: http://qhts.modares.ac.ir/article-10-71986-fa.html
محمدفام سجاد، میرمحمودی سید هادی. فارسی زدگی در ترجمه های قرآن کریم؛ مطالعه موردی واژگان تفاوت، حاجه، إهلاک، إمداد و صاحب. مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1402; 10 (19) :86-113

URL: http://qhts.modares.ac.ir/article-10-71986-fa.html

1- استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهید مدنی آذربایجان ، s.mohammadfam2000@gmail.com
2- مربی گروه معارف اسلامی دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان

بسیاری از واژه­های عربی پس از ورود به زبان فارسی، با حفظ آوا و نوشتار دچار نقل معنا شده و کاملاً معنای دیگری بر آنها غالب شده است، به گونه­ای که در زبان فارسی، یا معنایی که مراد قرآن است، اصلاً از آن فهمیده نمی شود، یا معنایی منسوخ است و از تبادر برخوردار نیست. این واژگان می­توانند زمینه­ساز سوء تفاهم­های بسیاری شوند، بدین صورت که ممکن است در برگردان چنین واژگانی، معنای فارسی این واژه­ها به صورت ناخودآگاه به ذهن برخی از مترجمان متبادر شده و آنها را از معنای عربی باز دارد. از این لغزش می­توان به فارسی زدگی تعبیر کرد. در این پژوهش با استفاده از منابع معتبر لغت زبان­های فارسی و عربی با رویکرد توصیفی و انتقادی، تفاوت معنایی واژگان _" تفاوت، حاجه، إهلاک، إمداد و صاحب/اصحاب" _ در زبان عربی با زبان فارسی عربی تبیین شده و سپس عملکرد 41 مترجم فارسی قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته است. یافته­های پژوهش بیانگر این نتیجه است که آسیب فارسی زدگی، رواج گسترده­ای در بین مترجمان فارسی زبان دارد به گونه­ای که هیچ مترجمی را نمی­توان معرفی کرد که اشتباه کمتری در این زمینه داشته باشد.

دریافت: 1402/7/22 | پذیرش: 1402/11/4 | انتشار: 1402/6/10