دوره 10، شماره 19 - ( 1402 )                   جلد 10 شماره 19 صفحات 171-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

hemati M. Exploration of the Meaning of "Ḥusbānan" in the Verse "...wa Yursila ʻalayhā Ḥusbānan min al-Samāʼ…" based on Associative and Substitutional Relationships. QHTS 2023; 10 (19) :143-171
همتی محمد علی. واکاوی معنای «حسباناً» در آیه‌ی ﴿...یُرْسِلَ عَلَیْها حُسْباناً مِنَ السَّماءِ...﴾ بر اساس روابط همنشینی. مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1402; 10 (19) :143-171

دانشیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم ، mohammadalihemati@gmail.com
واژه­ی ﴿حُسْباناً در آیه­ی­ ﴿..وَ یُرْسِلَ عَلَیْها حُسْباناً...در شمار واژگانی است که در تفاسیر و ترجمه­های فارسی و لاتین در معنای آن اختلاف نظر وجود دارد. معانی: عذاب، آتش، صاعقه، تگرگ، سرما، باد، آفت و... در تفاسیر و ترجمه­ها برای آن ذکر شده ­است. پژوهش حاضر با روش تاریخی تحلیلی به منظور یافتن دلایل اختلاف معنای «حسبانا» و بر اساس روابط همنشینی، به ارائۀ معنای درست آن پرداخته است. بررسی منابع لغت و تفاسیر نشان می­دهد که برخی اختلاف­ها، مبنای لغوی داشته است و برخی مبنای روایی. سند برخی از این روایات موقوف و برخی مقطوع هستند و به معصوم (ع) نمی­رسند؛ همچنین حامل معانی متعددی هستند، از این رو ترجیج آن­ها مشکل است. به علاوه منابع لغت نتوانسته­اند از اختلاف دیدگاه­ها جلوگیری کنند؛ سیر تاریخی تفاسیر نشان می­دهد که در قرون اولیه، معنا و مصداقِ «حسبان» مضیق و از قرن ششم به بعد موسع گردیده ­است.

واژه‌های کلیدی: حسبانا، معناشناسی، روابط همنشینی
دریافت: 1402/4/6 | پذیرش: 1402/11/2 | انتشار: 1402/6/10