دوره 7، شماره 13 - ( 1399 )                   جلد 7 شماره 13 صفحات 86-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

heidary abravan Z, Pirouzfar S, mostafavigero H. Reviewing of viewpoints and theories in rechecking the history of translation of the Holy Quran (a case study: The course of the formation of the Persian translations). QHTS 2020; 7 (13) :62-86
حیدری آبروان زهرا، پیروز فر سهیلا، مصطفوی گرو حسینعلی. واکاوی نظرها و نظریه‌ها در بازخوانی مجدد پیشینه تاریخ ترجمه قرآن کریم (مطالعه موردی سیر شکل‌گیری ترجمه‌های فارسی). مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1399; 7 (13) :62-86

1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، spirouzfar@um.ac.ir
رویکردهای مختلف به بحث ترجمه، منجر به پیدایش مباحث متعددی در این حوزه گردید که هریک علم ترجمه را از زاویه‌ای بسط داده و زمینه‌های تبدیل آن به رشته‌ای مجزا، تحت عنوان «مطالعات ترجمه» را مهیا ساخته است. از میان شمار فراوان مباحث مذکور، این جستار در صدد واکاوی مقوله «پیشینه» ترجمه قرآن از منظر تفکیک میان نظر و نظریه است. در این راستا، مسأله پژوهش این است که پیشینه ترجمه قرآن، نشان‌گر کدام نوع نگاه به امر ترجمه در سیر تاریخی خود است؟ بررسی‌‌ها درخصوص سیر تکوینی پیشینه ترجمه‌ها از ابتدای تاریخ اسلام تا دوران معاصر به ویژه در ترجمه‌های فارسی قرآن کریم نشان داد که با توجه به تعریف «نظریه ترجمه»، آنچه درخصوص تاریخ ترجمه قرآن رخ داده، بیشتر از نوع نگاه نظرمدار و نه نظریه‌پرداز است. هرچند نمی توان و نباید وجود برخی نظریه پردازیهای موفق در سیر تاریخی ترجمه قرآن را نادیده گرفت.

دریافت: 1398/11/15 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1399/6/22