دوره 9، شماره 17 - ( 1401 )                   جلد 9 شماره 17 صفحات 195-170 | برگشت به فهرست نسخه ها

OMIDVAR A, chehri M, eghbali M, kariminia P. Analyzing the Meaning and Translation of Alqa al-Alwah (Tossed the Tablets) from the Holy Quran. QHTS 2022; 9 (17) :170-195
امیدوار احمد، چهری مجید، اقبالی مسعود، کریمی نیا پریسا. واکاوی معنا و ترجمه عبارت «ألقی الألواح» در قرآن کریم. مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1401; 9 (17) :170-195

1- دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم ، omidvar@quran.ac.ir
2- دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
عدم توجه به معنای دقیق و بار معنایی خاص واژگان قرآنی که در سیاق­های مختلف بر آن­ها حمل شده است، می­تواند موجب کج فهمی و خلل در کشف معنای مقصود از آیات قرآن کریم گردد. همین مسئله در عبارت قرآنی ﴿وَأَلْقَی الْأَلْوَاحَ در سوره (اعراف/ 105) موجب گردیده تا بسیاری از مفسران و مترجمان قرآنی، بدون توجه کافی به معنای اصلی آن، مفهوم خشونت و عصیانگری را از رفتار و شخصیت حضرت موسی (ع) بازتاب دهند که تضادی آشکار با عصمت انبیای الهی دارد و برخی با تأسی و تأثیرپذیری از اسرائیلیات، وی را اساساً پیامبری غیر حلیم و خشمناک معرفی کرده­اند. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از کتب لغت و تفاسیر در صدد برآمده است که معنای صحیح این عبارت قرآنی را کشف کند و شبهه بی اعتنایی و بی مبالاتی نبی خدا در برخورد با فرمان­های الهی را بزداید. نتیجه اینکه بررسی اصل معنایی ماده «لقی» بیانگر معنایی غیر از (انداختن) است و همچنین صحیح نیست که معنای حاصل از رفتن آن به باب إفعال «ألقی»، در همه موارد به (انداختن) تفسیر شود. عبارت ﴿أَلْقَی الْأَلْوَاحَ در حالت استعمال حقیقی به معنای «نهادن یا افکندن الواح»، یعنی حرکت دادن آن از بالا به پایین است به نحوی که مستلزم اهانت نباشد و در حالت استعمال کنایی به معنای «منصرف شدن از تبیین فرمان های الواح مقدس» است. امکان جمع هر دو معنا با هم در ترجمه مناسب وجود دارد. بسیاری از مترجمان قرآن کریم در ارائه معنای صحیح این عبارت موفق نبوده­اند.

دریافت: 1401/4/29 | پذیرش: 1401/6/8 | انتشار: 1401/6/10