دوره 2، شماره 3 - ( 1394 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 74-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

A Semantic approach to the entry of Majaaz in religious texts and its impact on correct understanding and translation of narrations. QHTS 2016; 2 (3) :49-74
توکلی محمدی نرجس، فقهی زاده عبدالهادی. رویکردهای معنایی به وقوع مجاز در متون روایی و تاثیر آن در فهم و ترجمه صحیح روایات. مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1394; 2 (3) :49-74

1- دانشگاه تهران، دانشکده الهیات و معارف اسلامی
2- دانشیار دانشگاه تهران
ورود مجاز در روایات از دیدگاه اغلب علمای اسلامی امری مقبول است؛ چنان­که آنان، گاه به صورت مستقل و گاه به صورت ضمنی آن را تایید کرده‌اند. در عین حال، برخی با پذیرش وقوع مجاز در روایات، عملاً به برداشت­های افراطی از بیان­های مجازی روایات دست زده­اند. در مقابل، گروهی دیگر، ورود هر نوع مجاز در گزاره­های دینی را انکار و آن را مرادف کذب دانسته‌اند. از این رو، نقد و بررسی این دیدگاه­ها و مبانی کلامی که طیفی از نفی مطلق تا پذیرش بی­قاعده را شکل می­دهد، در شناخت رویکرد صحیح در حوزه معناشناسی و به تبع آن، ترجمه صحیح روایات، امری ضروری است. هر کدام از این دیدگاه­ها، بر مبانی‌ای مبتنی است که صاحبان آن‌ها نسبت به ماهیت معنا پذیرفته­اند؛ در این میان، رویکرد تأویل­گرایی خردورزانه- که اغلب قائلان آن به عقل‌گرایی و برداشت­های قاعده­مند و منطقی از بیان­های مجازی متّصف­اند- دیدگاهی مقبول و معقول در این حوزه به شمار می‌آید که اتخاذ آن به فهم و ترجمه صحیح روایات منجر می­گردد. چنانکه، دسته­ای پرشمار از دانشمندان فریقین، مانند بخاری، مسلم، شیخ صدوق، سیدرضی، فیض کاشانی، مجلسی و قرضاوی، در آثار حدیثی خود بر همین مبنا، به استنباط و فهم معانی روایات پرداخته­اند.
واژه‌های کلیدی: مجاز، روایات، معنا، ترجمه، مبانی کلامی
نوع مقاله: مقاله تحقیقاتی | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث