دوره 8، شماره 16 - ( 1400 )                   جلد 8 شماره 16 صفحات 104-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

nazari R, Mirhoseini Y, Karimi R. Critical Review of Mojahedin’s (Munafiqin) Translation of Nahj al-Balagha using Van Leeuwen’s Approach to CDA (2008). QHTS 2022; 8 (16) :76-104
نظری راضیه، میرحسینی یحیی، کریمی رضا. بررسی انتقادی ترجمه گروهک مجاهدین ‌خلق (منافقین) از نهج البلاغه با تکیه بر رویکرد ون لیوون (2008). مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1400; 8 (16) :76-104

1- دانشگاه میبد ، r.nazari@meybod.ac.ir
2- دانشگاه میبد
ترجمه، یکی از راه‌های بازتولید ایدئولوژی است؛ از همین‌رو شیوه‌های تحلیل انتقادی ترجمه می‌تواند معیار مناسبی برای ارزیابی عملکرد مترجمان به‌شمار آید. در این میان، مجاهدین خلق که بسیار به نهج البلاغه برای تبیین آراء و افکار خود توجه داشتند، در برگردان‌ سخنان حضرت علی (ع) از متن اصلی، ایدئولوژی سازمان خود را منتقل می‌کردند. این جستار با تکیه بر روش‌های توصیفی- تحلیلی و از رهگذر مطالعه منابع کتابخانه‌ای به دنبال تبیین مواضع ایدئولوژیک این گروهک در ترجمه بر اساس الگوی ون لیوون است. الگوی یادشده مبتنی بر شاخص‌های جامعه‌شناختی- معنایی بوده‌‌، به دو بخش کلی اظهار و حذف، تقسیم می‌شود. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که گروهک مجاهدین خلق در ترجمه­های خود از مؤلفه­های اظهار، بیش از حذف سود جسته‌اند. در برگردان 50 فراز از نهج البلاغه، هفت مؤلفه فعال‌سازی، طبقه‌بندی، واژگان با توضیح، پیوند، تفکیک، عینی‌کردن و حذف به کار رفته است. از این میان، سه مؤلفه اظهار که عبارتند از واژگان با توضیح، طبقه‌بندی و تفکیک، بیشترین بسامد را دارا است. گروهک مجاهدین با استفاده از راهبردهای بازنمایی کارگزاران اجتماعی، تعریفی منحصر به فرد از کنش‌گران انقلابی ارائه دادند، سپس آنان را طبقه‌بندی  و مردم را نسبت به پیروی از این گروه تشویق کردند. در اثر کاربست این مؤلفه‌ها، برگردان‌های این گروهک از نهج‌البلاغه به دگرگفتی بدل گشته که در آن گفتمان سازمانی، جایگزین گفتمان علوی شده است.

دریافت: 1400/2/29 | پذیرش: 1400/5/9 | انتشار: 1400/11/20