دوره 8، شماره 15 - ( 1400 )                   جلد 8 شماره 15 صفحات 95-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

babazadeh aghdam A, Taktabaar H, mohammasalahi Z, firooraghi F. A critical review of Mohammad Dashti's translation of Nahj al-Balāghah (Arabic: نَهْج ٱلْبَلَاغَه‎ ) based on the Ladmiral model (1994). QHTS 2021; 8 (15) :63-95
بابازاده اقدم عسگر، تک تبار فیروزجایی حسین، محمدصلاحی زهره، فیرورقی فاطمه. نقد ترجمه محمد دشتی از حکمت‌های نهج‌البلاغه بر اساس الگوی لادمیرال (1994). مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1400; 8 (15) :63-95

1- گروه زبان وادبیات عربی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم ، askar.babazadeh@gmail.com
2- گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه قم
3- گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
4- گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
یکی از مهم­ترین رویکردهای پژوهشگران مطالعات نهج­البلاغه، بررسی ترجمه­ها و نقد و تحلیل آن­هاست که می­تواند لایه­های پنهان معنایی و مفهومی نهج­البلاغه را نمایان ساخته و روش­ها و ملزومات یک ترجمه مناسب را ارائه دهد. با توجه به اینکه نظریه لادمیرال (1994) ارائه ترجمه­ای مقصدگراست و هدف آن، انتقال کامل معنا و مفهوم است و دشتی نیز تلاش کرده ترجمه­ای قابل فهم برای عموم ارائه دهد، جستار حاضر می­کوشد تا ترجمه حکمت­های نهج­البلاغه دشتی را از زاویه نظریه ترجمه لادمیرال (1994) به روش توصیفی- تحلیلی بررسی نماید. از این­رو تمام حکمت­های نهج­البلاغه به همراه ترجمه آن­ها با 11 مؤلفه ذکرشده در نظریه مذکور تطبیق داده شد. یافته­ها نشان از تطابق ترجمه دشتی با نظریه لادمیرال دارد و تمام تلاش مترجم بر آن بوده تا پیام متن را به مخاطب برساند. همچنین معلوم شد که مؤلفه خوانایی بیشترین کاربرد را در ترجمه­ دشتی داشته که هدف آن تلاش بر انتقال پیام متن به مخاطب است.

دریافت: 1399/11/4 | پذیرش: 1400/2/19 | انتشار: 1400/3/10