دوره 6، شماره 12 - ( 1398 )                   جلد 6 شماره 12 صفحات 132-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltani Renani M, Davoodi L. The Semantic study and comparison of the divine names in the field of creation. QHTS 2020; 6 (12) :99-132
سلطانی رنانی محمد، داوودی لیلاسادات. بررسی معناشناختی و نسبت‌ سنجی اسماء الهی در حوزه آفرینش. مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1398; 6 (12) :99-132

1- استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان ، m.soltani.r@ltr.ui.ac.ir
2- دانش آموخته سطح چهار حوزه علمیه اصفهان

بررسی، شناخت و نسبت‌سنجی اسماء الهی نقش بسزایی در فهم، ترجمه و تفسیر قرآن کریم دارد. در جستار حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی، هشت نام الهی حوزه آفرینش؛ صانع، خالق، فاطر، مبدئ، منشئ، بدیع، بارئ، ذارئ، مورد بررسی قرار گرفته تا بر پایه کاربست‌ها در شعر و نثر عرب، بافت زبانی و روابط هم‌نشینی و جانشینی در قرآن کریم، احادیث معصومان، سخن لغت‌شناسان و مفسّران، معنای دقیق و تفاوت‌های مفهومی و کاربردی آن‌ها  نمایان شود. این نام‌ها همگی بر اصل مفهوم آفرینش دلالت دارند، ولی هریک ویژگی مفهومی و کاربردی خویش را دارا است. "صانع" سازنده با دقت، علم و مهارت است. "خالق" به معنای آفریننده‌ بر اساس اندازه و تقدیر است و با ربوبیت و رزق پیوستگی دارد. "فاطر" به معنای پدیدآورنده‌‌ای است که نیستی را می‌شکافد و با توجه به هم‌نشین‌هایش بر قدرت و عظمت خداوند دلالت دارد. "مبدئ"، با توجه به مفهوم متقابل آن (معید)، بر آفرینش آغازین دلالت دارد. "منشئ" پدیدآورنده رفعت بخش است. "بدیع" بر نوآوری و بی‌نیازی آفریدگار از ماده و صورت پیشین دلالت دارد. "بارئ" آفریدگاری است که خود از هر عیب و نقص منزّه است و آفریدگانی به ‌دور از عیب و ناراستی می‌آفریند. "ذارئ" آفریدگارِ  آفرینش پردامنه و پراکنده است.  بی گمان لازم است تفاوت مفهومی این نام‌ها ، در ترجمه، تفسیر و  استناد به آیات مورد توجه قرار گیرد.

دریافت: 1398/7/1 | پذیرش: 1398/11/29 | انتشار: 1398/12/23