دوره 4، شماره 7 - ( 1396 )                   جلد 4 شماره 7 صفحات 179-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faryadres K. Assessing the use of prophetic Hadiths in explaining the Qur'anic words in the Al-Kashshaaf commentary and its reflection in the contemporary Persian translations of the Quran. QHTS 2017; 4 (7) :153-179
امانی رضا، فریادرس خدیجه. ارزیابی کاربست احادیث نبوی در تبیین مفردات قرآن در تفسیر کشاف و بازتاب آن در ترجمه‌های فارسی معاصر قرآن‌کریم. مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1396; 4 (7) :153-179

1- دانشگاه علوم و معارف قرآن، دانشکده علوم و فنون
2- دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده علوم و فنون
یکی از مبانی مهم زمخشری در تفسیر کشاف، استفاده از احادیث نبوی برای واکاوی مسائلی نظیر علوم ادبی، علوم قرآنی و... در جهت فهم معنای آیه است؛ در این میان، وی در 20 مورد، از احادیث نبوی برای کاربست معنای واژگان استفاده نموده است. در این راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و رویکرد انتقادی، چهار کاربستِ چالش­زا، از حیث معنای واژه را با تحلیل دیدگاه زمخشری و روایت مربوطه، مورد ارزیابی قرار داده، سپس نتیجه بررسی صورت­گرفته از معنای واژه را در ترجمه­های فارسی معاصر بازتاب داده و در نهایت به این نتیجه رسیده است که از یک­سو زمخشری در اکثر موارد، کاربست روایات را به‌درستی اشاره ننموده است و از سوی دیگر، ترجمه­های فارسی نیز در برگردان واژگان مورد بررسی، به این موضوع توجه کامل، مبذول نداشته­اند. در هر حال مرحوم  مشکینی از سایر مترجمان مورد بحث، دقیق­تر عمل نموده است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث
دریافت: 1395/11/16 | پذیرش: 1396/3/10 | انتشار: 1396/6/14