دوره 1، شماره 2 - ( 1393 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 168-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

naseri M, shiravi khoozani M. An overview of contemporary literal translations of the Holy Quran in Persian (advantages and disadvantages). QHTS 2014; 1 (2) :137-168
ناصری مهدی، شیروی خوزانی مصطفی، توکلی محمدی محمود رضا. ترجمه‌های تحت اللفظی معاصر قرآن کریم به زبان فارسی؛ برتری‌ها و کاستی‌ها. مطالعات ترجمه قرآن و حدیث. 1393; 1 (2) :137-168

1- استادیار دانشگاه قم
2- استاد یار دانشگاه قم
اگر چه بیشتر ترجمه‌های تحت اللفظی قرآن کریم، در نگاه اول نارسا و نامفهوم به نظر می‌رسد و  از سازگاری و مطابقت لازم با ساختارهای زبان فارسی برخوردار نیستند، اما در بسیاری از موارد از نقاط قوتی نیز برخوردارند که بسیاری از ترجمه‌های امروزی قرآن کریم، فاقد آن است. دقت در برابر گزینی، مطابقت با نصّ قرآن، توجه به ساختارهای صرفی و نحوی زبان مبدأ و... از جمله مواردی هستند که ترجمه‌های تحت اللفظی توجه شایانی به آن داشته‌اند. از سوی دیگر، نارسایی و روان نبودن ترجمه، عدم توجه به محذوفات قرآنی، ترجمه تحت اللفظی کنایه‌ها و استعاره‌ها و ... از جمله کاستی‌های ترجمه های تحت اللفظی محسوب می‌شود. در همین راستا پژوهش حاضر به روش کتابخانه‌ای و شیوه‌ی تحلیل داده، به بررسی ترجمه‌های تحت اللفظی: دهلوی، شعرانی، مصباح‌زاده و معزی‌ پرداخته و به این نتیجه رسیده است که ترجمه‌های تحت اللفظی قرآنی کریم در مقایسه با ترجمه‌های محتوایی، باوجود کاستی‌های خود، از برتری‌های نسبی نیز برخودارند.
نوع مقاله: مستقل | موضوع مقاله: علوم قرآن و حدیث
دریافت: 1393/11/7 | پذیرش: 1393/12/1 | انتشار: 1393/12/13